Senatkommitté i Kanada vill legalisera cannabis

2002-09-09 11:41 (Drugnews/SL)
MONTREAL Marijuana är mindre farligt än alkohol och bör legaliseras!, föreslår en kommitté inom Kanadas senat i en omstridd rapport. “Rapporten är en gåva till knarklangarna inför skolstarten“, menar kanadensiska polisförbundet.

Den omfattande rapporten från den “Särskilda kommitté för illegala droger“ inom senaten presenterades i onsdag.
“Cannabis borde, från och med nu, kunna brukas på ett lagligt och reglerat sätt, så att kanadensarna själva kan bestämma om de vill bruka det eller inte på ett säker sätt“, sade kommitténs ordförande, senator Pierre Claude Nolin, på en presskonferens.
Han menar att nuvarande förbud är överspelat och snarare försvårar situationen. Inte minst för de omkring 20 000 personer som varje år grips för narkotikabrott relaterade till cannabis.

Kommittén menar att dagens drogpolicy inte lyckats minska cannabisanvändande, utan att det är dags att fokusera insatserna på förebyggande, skadelindring (harm reduction) och vård. Cannabis borde inte ses som juridiskt problem, utan som social- och folkhälsofråga, enligt senator Nolin enligt nyhetstjänsten CBS.

Cannabis har sedan 1923 varit illegalt i Kanada. Ifjol genomfördes en lagändring som tillåter att bland annat marijuanarökning får användas som medicin under vissa förutsättningar.
Nu står alltså landet inför förslaget att helt legalisera drogen även som njutningsmedel.

För legaliseringsförespråkare i Kanada är rapportens slutsatser mer långtgående än de vågat drömma om.
Och för motståndare är kommitténs rapport omskakande:

“Vi är förskräckta över rekommendationerna i den hör rapporten“, sade bland andra David Griffin från det kanadensiska polisförbundet, enligt Hassela Nordic Network.
“Det är vare sig mer eller mindre än en gåva till knarklangarna inför skolstarten. Kanadas kamp mot narkotikan förloras inte på våra gator, utan i nationens styrelserum“, sade Griffin.

Skulle senaten stödja kommitténs förslag rycker västvärldens kanske mest långtgående legalisering av cannabis närmare. Kanadas senat är ett slags överhus som inte utses genom val, men är mycket inflytelserikt.

• Senatkommitténs förslag (över 600 sidor) och sammanfattning (55 sidor, pdf-fil).

Läs mer i Drugnews:
Kanada öppnar för marijuana som medicin
• om cannabis i Drogfakta

Etiketter:

Annonser