Billigare dansk sprit oroar i Sverige

2002-11-06 17:15 (Drugnews/SL)
KÖPENHAMN. Alkoholfloden till Sverige riskerar öka betydligt när Danmark nära halverar sin spritskatt nästa höst. Nu höjs åter krav om att Sverige måste följa efter och sänka alkoholskatterna. Men alkoholexperter varnar för följderna för folkhälsan.

Regeringen och stödpartiet Danske Folkeparti är överens om att sänka dagens spritskatt på nära 137 kronor litern med över 45 procent från 1 oktober nästa år. Ett väntat beslut för att försöka balansera gränshandeln från Tyskland med betydligt lägre skatt (drygt 48 kronor litern). Det kommer samtidigt att öka trycket mot Sverige som har en spritskatt på drygt 200 kronor litern.

Priset på en 70-centiliters flaska sprit kommer efter en sänkning att kosta kring hundralappen i Danmark. En prisskillnad på minst 140 kronor jämfört med i Sverige gör att danska gränshandlare vid Öresund nu vädrar morgonluft igen.Särskilt som införselkvoten vid årsskiftet höjs till fem liter sprit per inresande till Sverige.
“Och än värre blir det efter nästa årsskifte när man får ta med sig 10 liter“, säger en missmodig Göran Boman, försäljningschef för Systembolaget i södra Sverige, till Dagens Nyheter.

Svenska spritproducenterna – genom vd Bertil Swartz på Sprit- & Vinleverantörsföreningen – kräver nu att Sverige måste följa efter med minst lika stor sänkning som Danmark.

Socialläkare och alkoholforskare varnar dock för att en sänkt alkoholskatt leder till ännu högre alkoholkonsumtion med följande hälsoskador. Och att danska sänkningseffekten främst påverkar södra Sverige.
“Regionalt, i sydvästra Sverige, får givetvis en så stor sänkning av spritskatten i Danmark följer. Men ser man det ur folkhälsoperspektiv i hela riket, så är det bättre att behålla nuvarande skatter och priser“, säger Sven Andreasson, docent på Karolinska institutet och Folkhälsoinstitutets expert i alkoholfrågor, till TT.

• Alkoholskattenivåer i hela EU, se DN-tabell.

Läs mer i Drugnews:
• krönika “Varning för spritlobbyister!“
Fortsatt EU-missnöje med svensk vinskatt
Ökad norsk alkoholhamstring i Sverige
”Högsta alkoholkonsumtionen på 100 år”

Etiketter:

Annonser