Ljusmanifestationer hedrade narkotikans offer

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM/ESKILSTUNA Runt om i Sverige tändes på Allhelgonadagen ljus för narkotikans offer och anhöriga. “Vi bryr oss för lite“, sade socialminister Lars Engquist som deltog i en manifestation i Eskilstuna. Antalet narkotikarelaterade dödsfall har ökat från 143 per år 1990 till 353 tio år senare, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

På mer än tjugo orter samlades människor på fredagskvällen för att hedra minnet av drogernas offer.
“Jag har själv förlorat minst fem vänner till det förbannade knarket“, suckade Leffe och såg på de många fladdrande ljusen i trappan vid ett regnkallt Sergels torg i Stockholm.

Efter senaste decenniet då drogmissbruk och dödlighet åter ökat, så har politikerna tvingats ta i problemet. Narkotikafrågan berördes i valrörelsen, en handlingsplan har antagits av riksdagen och både en narkotikasamordnare och en särskild minister har tillsatts.

“Men samordningsbristerna finns kvar. Människor dör i väntan på vårdplatser. Och polisens viktiga roll som upptäckare utnyttjas för lite“, sade Gun Nordin, Riksförbundet narkotikafritt samhälle/Stockholm, som talade vid ljusmanifestationen i Stockholm.

“Kampen mot narkotikan börjar inte nu, som ministern Morgan Johansson sade häromdagen. Den har pågått sedan 1960-talet. Utnyttja den erfarenheten och de människor som redan visar civilkurage och kämpar“, sade Kjell-Ove Oscarsson från IOGT-NTO.

Manifestationen i Stockholm avslutades med att Lena Larsson från Föräldraföreningen mot narkotika bjöd till en tyst minut för de saknade döda narkotikaoffren.

• I helgen anordnar även flera kyrkor i landet minnesstunder för avlidna missbrukare och deras anhöriga.

Läs mer i Drugnews:
Ljus tänds på 22 orter för narkotikans offer

Etiketter:

Annonser