Fängelsedom i dopingmål – tullbeslagen ökar

(Drugnews/SL)
KARLSHAMN/STOCKHOLM Två års fängelse dömdes en lettisk kroppsbyggare till som smugglat stora mängder dopingmedel till Sverige. Dopingbeslagen har ökat under senare år. Till och med september hade 409 000 anabola steroidpiller beslagtagits vilket är mer än under hela fjolåret.

Tullen har gjort flera stora beslag, bland annat i båttrafiken till Karlshamn och Kappelskär.
“Vi har stärkt vår kontroll mot Baltikum och särskilt koncentrerat oss på färjetrafiken. Kanske är det därför som vi har gjort så stora beslag“, säger Anders Hedström, chef på Tullverkets gränsskyddsenhet i Stockholm, till Dagens Nyheter.

I augusti greps en lettisk medborgare med 50 000 tabletter (mestadels steroidliknande s.k. ryssfemmor) och nära 2 000 ampuller i Karlshamn, det största dopingbeslaget någonsin för tullverkets Östersjöregion. Mannen erkände att han vid två tidigare tillfällen smugglat 70 000 tabletter och 2000 ampuller till Sverige via Nynäshamn.

Han namngav två män som beställt och tagit emot preparaten. Dessa kunde sedan gripas och häktas i Timrå i Västernorrland. Åtal mot männen som är i 25-årsåldern har ännu inte väckts.
Den lettiska mannen hade fått kontakt med männen via Internet. Letten dömdes på måndagen av Blekinge tingsrätt till två års fängelse, utvisning och tre års återreseförbud till Sverige.

• FAKTA /Dopingsmuggling – 1996 beslagtog tullen cirka 30 000 dopingtabletter vid 93 beslag, ifjol 385 000 tabletter vid 187 beslag. De första nio månaderna i år hade 409 000 dopingpiller (mestadels steroider) tagits vid 316 beslag, enligt DN som sammanställt tullstatistik.
Dopingsmuggling sker ofta med paketförsändelser, men även av turister som köper ampuller på en solresa. I bl a Grekland och Thailand är flera preparat tillåtna och lätta att få tag i. I forna Sovjetunionen tillverkas flera steroider, bl a ryssfemmor. Men de flesta medel som används för doping är egentligen avsedda som läkemedel. Flera ligor har specialiserat sig på att smuggla dopingmedel till Norden.

Läs mer i Drugnews:
• om doping i Drogfakta
Fler häktade i smuggelliga av dopingmedel
Största beslaget av anabola steroider i Västeuropa
Rekordmånga beslag av narkotika och tobak ifjol

Etiketter:

Annonser