Oslo – Europas heroinhuvudstad

(Drugnews/SL)
OSLO Norska huvudstaden utpekas i en rapport ha flest narkotikarelaterade dödsfall i Europa i förh ållande till invånarantal. Oslo, där ifjol 114 missbrukare avled efter överdoser och 338 personer i hela landet, följs i sammanställningen från Europarådets organ för narkotikabekämpning av Paris, Hamburg och Amsterdam. Stockholm kom på åttonde plats.

Det är rådets s.k. Pompidougrupp som jämfört narkotikadöden i 43 europeiska städer och norska huvudstaden hade flest drogrelaterade dödsfall per 100 000 invånare.

Det är särskilt en svår heroinepidemi som uppmärksammats under senare år i Norge. Smugglingen har tilltagit, utbudet är stort och en heroindos i Oslo beskrivs i en artikel i brittiskaThe Guardian vara billigare än starköl. Flera desperata ungdomar har övergått till att injicera heroin och blandar med rohypnol och alkohol med sjukdomar och överdoser som följd. Förslag om kommunala sprutrum och eventuell legalförskrivning har diskuterats för att komma till rätta med problemen.

Nya socialministern Ingegerd Schou skriver i en debattartikel att norska myndigheterna måste ta till krafttag mot missbruket, men att hon är helt emot alla former av legalisering av droger. Och hon menar att man måste hålla fast vid det överordnade, långsiktiga målet om ett samhälle fritt från narkotikamissbruk.
“Gör vi inte det, har vi gett upp och sagt att det inte är någon idé. Och detkommer heller inte att gagna de tyngsta missbrukarna“, skriver norska socialministern i tidningen Dagbladet.

Hon menar att kunskapen om missbruk måste förbättras och att vårdresurserna i större utsträckning måste satsas på åtgärder som har effekt. Norska regeringen försöker stärka behandlingsutbudet med både tidigare hälsoinsatser och rehabilitering med hjälp av läkemedel för de mest grava missbrukarna. Men det finns behov av mer heltäckande kedjor av hjälpinsatser som är mer individuellt anpassade. Förutom vård och socialtjänst måste polis och frivilligorganisationer mer involveras i arbetet, menar Ingegerd Schou.

Norska regeringen ser nu över missbrukarvården och planerar en bred reform med både fler specialiserade behandlingstjänster och mer heltäckande åtgärdskedjor från och med år 2004.

Läs mer i Drugnews:
”Norsk regeringskommission vill legalisera narkotika”
Grönt ljus för kommunala sprutstugor i Oslo
Sprutrum föreslås av norska regeringen

Etiketter:

Annonser