Hundratals kändisar bakom anti-drogupprop

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Lars Frölander, Magdalena Forsberg, Viktoria Tolstoy, rapparen Blues, Lill Lindfors och Stellan Skarsgård är några av de över 400 svenska idrotts-stjärnor och artister som har skrivit under ett upprop mot rökning och droger som presenterades på onsdagen på Fryshuset i Stockholm.

”Förebilder förebygger. Tyvärr kan barn och ungdomar få en skev uppfattning om hur artister i allmänhet lever när man läser i media. Syftet är att visa att idrottare, popstjärnor och skådespelare tror på ungdomar och samtidigt oroas över det ökade drogmissbruket”, säger initiativtagaren Slim Lidén, från ungdomsföreningen Smart.

FÖREBILDER FÖREBYGGER
• ”Vi ställer upp för ungdomen och för dess framtid. Ungdomen är ofta vår mest hängivna publik och vi bryr oss.
• Vi ser med stark oro på utvecklingen med narkotika och våld, samt ökningen av ungdomsfylleri och tidig rökning.
• Vi vet att ungas kroppar och själar tar mycket, mycket större skada av alkohol och tobak än vuxnas, och att inköp av dessa saker därför är olagligt för unga men inte för vuxna.
• Vi vet att tidig rökning och tidigt drickande är starkt kopplat till narkotika.
• Vi ställer därför upp för ungdomen genom detta undertecknande och uttalar vårt stöd för ungdomsprojekt som arbetar för att skjuta upp de ungas osmarta debuter.”

Bakom uppropet står förutom Smart och de i onsdags 442 enskilda undertecknarna även Riksidrottsförbundet, Sisu idrottsutbildarna, Musikerförbundet, Teaterförbundet och Fryshuset.

”Dricker du sprit, då går du på en nit. Cigaretter luktar illa, det kan väl ingen gilla. Även knark i små doser gör dig till en loser!”
Vad skolkamrater och förebilder gör spelar ofta större roll än vuxnas åsikter, säger Samuel till Drugnews. Hans egna förebilder är bl a Michael Jackson och rappgruppen Infinite Mass.

Rapparen Blues menar att det förekommer mycket droger bland vissa artister. Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy, som arbetat för Smart inför konferensen, anser att narkotika är helt ute i svenska jazzkretsar där förr droger florerade.

För damhockeymålvakten Kim Marti´n, 16 år, som var med och tog hem ett brons i vinter-OS, tar träningar och skolan mycket tid. Tobak och alkohol har hon aldrig prövat.
”Inom idrotten talas det en del om doping. Det är ju förfärligt och vilket dåligt samvete man skulle ha om man fuskade”, säger hon till Drugnews.

Slim Lidén är överväldigad av stödet för uppropet och vill gå vidare med en artistgala mot droger senare i år.

På onsdagen föreläste bland andra regeringens narkotikasamordnare Björn Fries och danska Sundhetsstyrelsen narkotikaansvariga Kit Broholm på drogförebyggaremötet i Fryshuset.
Med kontraktsmetoden är idag 30 000 skolungdomar anslutna till förbundet Smart och lovar ett år i taget att inte röka, dricka alkohol, mobba, ta illegala droger etc.
”Om man skjuter på flera debuter och väljer rätt linje i tidiga tonår, så kanske man väljer rätt även resten i livet”, säger Magnus Wallgren, drogförebyggare som berättade om arbetet hemma i värmländska kommunen Hammarö.
Där har han lyckat få med 75 procent av alla skolbarn i årskurserna fem till nio. Och rökning och drogmissbruk har minskat markant bland grundskoleeleverna.

”Smartgrupper” av ungdomar finns idag även i Finland, Norge och Ryssland.

Etiketter:

Annonser