Statlig heroinutdelning splittrar danska politiker

(Drugnews/SL)
KÖPENHAMN Statligt heroin till danska missbrukare. Det föreslagit har åter diskuterats i danska folketinget i veckan. Frågan splittrar politikerna, men experterna avråder. Något måste dock göras, en färsk studie av dansk missbrukarvård visar att 98 procent av narkomaner i behandling fortsätter med drogerna.

Den dystra bilden över missbrukarvården — som kostar över en halv miljard kronor per år — kommer från danska Sundhetsstyrelsen. Av de 8 215 missbrukare som fanns i behandling år 2000 hade endast 114 uppnått drogfrihet.
Mer omfattande psykosociala insatser saknas exempelvis bland de cirka 7 500 personer som det året gick på metadonprogram.

Ett alternativ att pröva ge de mest utsatta opiatmissbrukarna statligt heroin enligt schweiziskt och holländska mönster har föreslagits av fyra ledamöter från det lilla partiet Socialistisk Folkeparti. Venstre, som sitter i den nya borgerliga regeringen, är liksom folketingets näst största parti socialdemokraterna splittrade till det kontroversiella förslaget.
Det andra regeringspartiet konservativa säger klart nej. Dess ordförande Gitte Seeberg menar att även om de gravsta narkomanerna skulle kunna få det något bättre, vilket en holländsk studie hävdar, så skulle den preventiva effekten försvinna om staten börjar ge missbrukare heroin.

Även inrikes- och hälsominister Lars Lœkke Rasmussen (Venstre) menar att han inte vill öppna för läkarförskrivning av heroin. Han hänvisar bl a till den expertgrupp som den förra regeringen tillsatte när frågan var uppe förra gången och som nyligen framlade sin rapport.

Gruppen avråder från heroinförskrivning och uppmanar istället till att söka upp och erbjuda missbrukarna behandling och vaccinationer, samt bättre samarbete mellan sociala- och hälsosektorerna. Men man föreslår även sprutrum för missbrukare i de större städerna och att psykiskt sjuka narkomaner ska vårdas inom psykiatrin och inte som nu på missbruksinstitutioner.
Expertgruppen hade inte tagit del av den holländska studien om heroinutdelning när man tog ställning. En ledamot i gruppen, överläkaren Peter Ege, säger till tidningen Politikken att han från att tidigare ha avrått förskrivningsförsök nu överväger det efter den holländska studien.

Folketingets debatt i onsdags kväll om statlig heroinutdelning, förslag B46, följdes inte heller denna gång av några beslut utan ska behandlas i hälsoutskottet. Det är ännu inte klart när frågan återkommer i folketinget, rapporterade HNN på torsdagen.

Läs mer i Drugnews:
Heroin till heroinister – ny vårdlag i Holland?
Statlig heroinutdelning i sex tyska städer
Schweiz heroinutdelning fortsätter till minst år 2004
Socialministern: ”Inga heroinförsök i Norden”

Etiketter:

Annonser