EU förbjuder ”polsk ecstasy” efter flera dödsfall

(Drugnews/LL)
BRYSSEL Så kallad ”polsk ecstasy”, parametoxiamfetamin (PMA) och parametoximetylamfetamin (PMMA) ska enligt ett nytt EU-direktiv förbjudas i samtliga medlemsstater inom tre månader. Drogen har lett till flera dödsfall under senare år.

Preparatets särdrag är att den rusgivande dosen ligger nära den dödliga. ”Polsk ecstasy” har krävt minst 28 liv de senaste sex åren: åtta i Australien, tio i USA, fyra i Belgien, tre i Danmark, två i Tyskland, ett i Österrike. Dödsorsaken uppges vara hypertermi – kroppstemperaturen kan rusa upp ända till 46,1 grader, enligt en rapport från Europeiska narkotikaobservatoriet i Lissabon. PMA frigör serotonin i hjärnan utan att påverka dopaminet. Drogen anses inte beroendeframkallande, men kan medföra depression dagen efter då hjärnan förnyar sina lager.

PMA säljs som ecstasy (MDMA), men kräver mindre doser för att verka. Eftersom den önskade euforin tar längre tid att uppnå ökar risken för överdoser. PMA har liknande stimulerande effekt som ecstasy, men leder inte till samma slags hallucinationer. PMMA uppges oftast på narkotikamarknaden säljas tillsammans med PMA.

Etiketter:

Annonser