Heroin till heroinister — ny vårdlag i Holland?

(Drugnews/SL/LL)
HAAG /LIÈGE Holland rekommenderas att anta en lag för heroinförskrivning till heroinister. Förslaget finns i ett betänkande som hänvisar till ”goda resultat” i ett försök med 549 grava missbrukare. Nu höjs även röster i Belgien om att satsa på gratis, kontrollerad utdelning av heroin och metadon till heroinister.

I ett nyligen offentliggjort betänkande från holländska Centralkommittén för behandling av heroinmissbrukare (CCBH), dras slutsatsen att gratis utdelning av heroin tillsammans med metadon leder till bättre resultat än enbart metadon.

Flera städer, bland dem Amsterdam, Groningen, Haag, Heerlen, Rotterdam och Utrecht, har deltagit i ett experiment med 549 återfallsmissbrukare, som fick heroin och metadon under sex till tolv månader, varefter heroinet drogs tillbaka under en andra omgång. De som fick båda preparaten uppges ha haft bättre hälsovariabler än de som bara fick metadon. Det framhålls särskilt att de med heroin i kroppen bättre kan reglera sin narkotikaförbrukning. Ett begränsat intag av heroin kan också enligt kommittén minska risken för blandmissbruk, genom att patienterna då inskränker sitt bruk av kokain.

Gratis utdelning av heroin under medicinsk kontroll minskar också enligt betänkandet stölder och annan brottslighet bland de deltagande missbrukarna. Och de 15 000 euro om året som utdelningen kostar per patient är lägre än att hålla en heroinist i fängelse, framhåller utredarna.

Det ska dock noteras att brott och missbruk fortsatte under försöket bland många i gruppen, om än på en lägre nivå. Från i snitt tolv brott per individ före försöket och vecka till tre brott i veckan under studien. Och deltagarna använde i stort sett lika ofta kokain som tidigare, vilket innebär varannan dag.
Alla deltagarna – som utlovades juridisk immunitet för sin rapportering – återgick efter försöket till samma missbrukarliv som tidigare, varvid hälsa och allmäntillstånd snabbt försämrades.
De holländska utredarna drar därför slutsatsen att denna typ av heroinförskrivning bör vara livslång för missbrukare när ”medicineringen” väl inletts.

Innan kommitténs betänkande skulle kunna bli gällande lag i Holland återstår dock flera etapper. Ett regeringsförslag måste föreläggas parlamentet och bland de folkvalda är projektet omstritt. Ett kommunalråd från de kvarter i Amsterdam som är särskilt berörda föreslår att ”återfallsheroinister istället borde skickas iväg till en öde ö!”

Med hänvisning till de ”goda holländska erfarenheter” vill även nu belgiska Liège satsa på gratis, ”kontrollerad” utdelning av heroin och metadon till missbrukare. Staden begär statsstöd på drygt en miljon euro om året under fem år för ett projekt som länge varit startklart.
Det har stötts av hälsoministern men ej av dåvarande inrikes- och justitieministrarna. Kommunfullmäktige i Liège stöder försöket, och en projektbeskrivning har utarbetats av universitetet i staden som också skulle omfatta Bryssel och Antwerpen.

• Försök med heroinförskrivning har gjorts även i bland annat Storbritannien och pågår i Tyskland och Schweiz. I Danmark har förslag om att pröva heroinutdelning hittills avvisats.

Hela rapporten om heroinförsöket i Holland.

Läs mer i Drugnews:
Statlig heroinutdelning i sex tyska städer
Schweiz heroinutdelning fortsätter till minst år 2004

Etiketter:

Annonser