Regeringen vill inte att unga drogtestas

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Trots ökat drogmissbruk bland ungdomar blir det omstridda förbudet att drogtesta de under 15 år kvar. Det väntas regeringen föreslå i den proposition om landets narkotikapolitik som presenteras inom kort. En särskilt ansvarig droggeneral och 265 miljoner kronor under en treårsperiod för insatser mot narkotika är andra förslag.

Regeringen vill inte att barn som misstänks vara påverkade av narkotika ska kunna tvingas att lämna urin- och blodprov, erfar Svenska Dagbladet.
Huvudinvändningar att slopa åldersgränsen har varit integritetsskäl och att barn under 15 år inte är straffmyndiga. Dessutom är socialtjänsten redan idag skyldig att ingripa om barn misstänks fara illa, vilket narkotikakommissionen påpekade i sin rapport i januari.

Inte heller regeringens samarbetspartner vänsterpartiet anser att det finns skäl att ändra lagstiftningen, medan miljöpartiet ännu inte diskuterat frågan helt färdig.
”Med drogtestande kan vi möjligen gripa in när problemet redan har uppstått, men då kan det vara oerhört svårt att hjälpa till. Istället måste vi jobba mycket mer förebyggande, och det måste avsättas resurser för att klara det”, säger miljöpartiets gruppledare i riksdagen Marianne Samuelsson till Svenska Dagbladet.

Tidigare har bland annat polisen och flera moderater krävt att åldersgränsen slopas i takt med att andelen ungdomar som prövat illegala droger tredubblats under 1990-talet. I senaste skolenkäten från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning i år hade 10 procent av pojkarna och 9 procent av flickorna i nionde årskursen testat droger.
Socialborgarrådet Kristina Axén Olin (m) i Stockholm tycker det är tragiskt att regeringen nu väljer att behålla förbudet att testa barn och tonåringar.
”Tyvärr har verkligheten blivit sådan att en del av dem som tas in på Maria Ungdomsmottagning är under 15 år. Drogtester ska självklart inte användas godtyckligt, utan vid allvarlig misstanke. Men regeringen väljer en feg väg, i stället för att göra det möjligt att rädda ett barn från att hamna i missbruk”, säger Axén Olin till tidningen.

Regeringen väntas i huvudsak följa narkotikakommissionens förslag till ny handlingsplan för att återupprätta en fungerande narkotikapolitik och stävja ett ökat narkotikamissbruk i landet. Socialminister Lars Enqvist har bland annat ställt sig positiv till att en narkotikasamordnare med särskilt ansvar för narkotikapolitiken ska utses. 265 miljoner kronor under tre år har tidigare avsats i budgetpropositionen för handlingsplanen mot narkotika.
Enligt uppgift till Drugnews väntas regeringen på torsdag anta förslaget som först ska granskas av Lagrådet, själva narkotikapropositionen läggs senare.
Enligt uppgift till Drugnews väntas regeringen på torsdag anta förslaget som först ska granskas av Lagrådet, själva propostionen läggs senare.

Läs mer i Drugnews:
Moderat kommunalråd vill drogtesta 12-åringar
• reportage: Var tionde 16-åring har prövat narkotika
Narkotikakommissionen vill inte att barn drogtestas
• Kommissionens rapport: Narkotikapolitiskt vägval för Sverige

Etiketter:

Annonser