Moderat kommunalråd vill drogtesta 12-åringar

(Drugnews/SL)
SOLLENTUNA Ändra lagen så att 12-åringar kan drogtestas och missbruk och ungdomsbrottslighet därigenom tidigare kan avstyras, uppmanar Torbjörn Rosdahl, moderat kommunalrådet i Sollentuna.

”När bus övergår i ren kriminalitet, men ungdomarna inte är straffmyndiga och man har försökt med psykologer, socialtjänst och allt, så måste man kunna göra något mer”, säger han till Drugnews.

På några av Sollentunas skolor har gränsen passerats, menar han. På Turebergsskolan har en liten grupp elever dragit på sig ett 20-tal polisanmälningar för anlagda bränder, skadegörelser, misshandel av lärare… På en annan skola förekommer narkotikaförsäljning.
”Ja, hela centrum luktar cannabis, men polisen kan inget göra då de misstänkta eleverna är under 15 år – många av dem med frånvarande föräldrar”, säger Rosdahl.

Han anser att det är dags att ta krafttag, ställa krav och inte längre vänta till ungdomar på glid blir straffmyndiga.
”Ett drogtest är bra, då kan vi säga om eleven har prövat hasch eller druckit sprit, får fakta på bordet”.
”Vi får inte sopa problemen under matten. Om vi inte tar tag i det här nu blir vi medskyldiga. Och det är lättare att hjälpa dem ta tag i situationen när de är i 12-årsåldern”, säger Rosdahl.
Han ska nu vända sig till riksdagens justitieutskott och föreslå att lagen ses över för att möjliggöra att drogprov kan göras på barn under 15 år.

Göran Hägglund, chef för Maria Ungdomsmottagning i Stockholm, är kritisk till idén.
”Det är integritetskränkande. 12 år, då är man inte gammal. Jag tror att många ungdomar skulle känna sig kränkta och besvikna på vuxenvärlden”, säger han till Aftonbladet och menar att bara en handfull av de nära 2000 ungdomar som varje år kommer till mottagningen är drogpåverkade 12-13-åringar.

Men enligt länskriminalens ungdomssektion i Stockholm, den sk ravekommissionen, sker drogdebuten ofta i de tidiga tonåren för flera av de ungdomar polisen kommer i kontakt med.
”I de åren är de inte åtkomliga för oss, än mindre får vi drogtesta dem. Utan vi kontaktar föräldrar, socialtjänst och kör ibland barnen till Maria ungdom”, säger Manne Jönsson ställföreträdande chef på polisens ungdomssektion, till Drugnews.

”Visst skulle möjlighet att drogtesta yngre kunna underlätta tidigare upptäckt av missbruk. Men dels är det ett integritetsproblem, dels går det att göra mycket redan idag utan drogtester, inte minst i skolan. Bygga positiva nätverk med föräldrar, kompisar, socialarbetare och lärare med flera för att bryta tonåringars destruktiva mönster”, säger Manne Jönsson.

Fotnot: På enkätfrågan om polisen ska ha rätt att drogtesta 12-åringar hade 77,6 procent svarat ja när 25 850 besökare på Aftonbladets nättidning hade röstat på fredagen.

Läs mer i Drugnews:
Skolverket kritiserar drogtest av elev
Narkotikakommissionen vill inte att barn drogtestas
Tonåringar missbrukade heroin i Lund

Etiketter:

Annonser