”Fängelser bör bli största behandlingshemmen”

2001-10-17 14:34 (Drugnews/SL)
STOCKHOLM Mer än varannan intern är missbrukare och årligen passerar uppåt 10 000 narkomaner genom kriminalvården. Fängelserna bör bli landets största behandlingshem för drogmissbrukare, anser kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Bertel Österdal som uppvaktat justitieministern. ”Bankrånare och missbrukare borde komma ut som fågelskådare”, säger Peter Söderlund på Kris.

Droger leder till brott och brott till droger. På tre år har så gott som alla grava missbrukare passerat kriminalvården, enligt Österdal. Häkten och fängelser borde därför vara platser där missbrukare kan kontrolleras, avgiftas och motiveras.
”Fångarna ska komma ut från fängelset som bättre människor. Har de bara suttit i fängelse och utsatts för straff så är det stor risk att de är hatiska och negativa när det kommer ut och kastar sig direkt över knarket igen”, säger Bertel Österdal till Svenska Dagbladet.

I dag finns narkotika inne på de många fängelser. I en plan för ökad drogfri anstaltsvistelse som lämnades till justitieminister Thomas Bodström förra veckan begär Kriminalvården 100 miljoner kronor.
Pengarna ska användas till bland annat:
• 200 nya fängelseplatser för att missbrukare som vill sluta inte blandas med aktiva narkomaner.
• Narkomanvårdsteam ska i storstädernas häkten leta upp och motivera missbrukare till vård.
• Särskilda fängelser för motiverade missbrukare. Österåkers rykte som drogfri anstalt bör återskapas.
• Skärpt kontroll för att hindra narkotika komma bakom murarna. Exempelvis knarkhundar på större fängelser som kan lånas ut till mindre anstalter.
• Personalutbildning om droger.

”Det är bra att kriminalvården vill få bort drogerna från fängelserna. Men ökad personaltäthet är bättre än isolering och skärpta kontroller. Det gäller att skapa motivation och positiv anda på anstalterna. Bankrånare och missbrukare borde komma ut som fågelskådare”, säger Peter Söderlund, ordförande för Stockholmsavdelningen av Kriminellas revansch i samhället, Kris, till Drugnews.
Kris undersöker möjligheterna att själva starta fängelse där ex-fångar står för innehållet och kriminalvården för säkerheten. De anser dagens fängelser är misskötta vilket märks i att många senare återfaller i brott.

Läs mer i Drugnews:
Ex-fångar vill driva fängelser
Många återfall bland villkorligt frigivna
Allt fler narkomaner på fängelserna

Etiketter:

Annonser