Hampamålet till EU-domstolen

HALMSTAD Efter beslaget av en ekobondes hampa på en odling i Halland vill nu åklagaren att EU-domstolen kopplas in. Tvisten gäller huruvida hampa med låg rushalt är narkotika — enligt svensk lag — eller en bidragsberättigad gröda, enligt EU:s jordbruksregler.

Efter flera turer tvingades nyligen åklagaren Ann-Christin Claesson i Halmstad besluta att bondens hampaskörd skulle beslagtas sedan Riksåklagaren gett direktiv om att regeringens syn och svensk narkotikalag gäller tills vidare på sk industrihampa. Det vill säga att Cannabis sativa är knark, oavsett rushalt.
På torsdagen begärde åklagaren att tingsrätten i Halmstad beslutar att hampan ska förstöras. Men hemställde samtidigt att tingsrätten först inhämtar ett yttrande från EU-domstolen.
”Det är ett osäkert rättsläge. Jag tycker att det är komplicerat”, säger åklagaren till Dagens Nyheter.

Hennes villrådighet och försök att föra över ärendet till EU-domstolen hälsas med stor glädje av bondens försvarare, advokat Leif Silbersky:
”Självklart är det bra. Det här är en situation där vi behöver vägledande information. Enligt min uppgift behöver åklagaren få vind i ryggen från EU. Det kommer åklagaren inte att få och då kommer hela utredningen att läggas ner”, säger Silbersky till DN.

• JO-anmälan läggs ner — Förra EU-parlamentarikern MaLou Lindholm, aktiv inom Hasselarörelsen, ansåg att kammaråklagaren fördröjt förundersökningen och bad Justitieombudsmannen att granska handläggningen av hampamålet. JO har dock beslutat att inte vidta några åtgärder.

Etiketter:

Annonser