Drogerna splittrar 30-årsjubilerande Christiania

(Drugnews/SL)
KÖPENHAMN ”Hippie fest med kys kram, varme vibrationer og dejlig live musik” lockar 30-årsjubilerande Christiania med. Fristaden i Köpenhamn har dock allt mer utvecklats från kollektiv till individualism och droghandeln har blivit allt viktigare.

Visst finns alternativt boende, dagis och kulturverkstäder kvar på det lummiga gamla kasernområdet som ockuperades 1971. Men avståndet mellan de christianiter som försöker leva i gemenskap efter ursprungliga ideal och de som livnär sig på droger växer.

De omkring tusen invånarna har försökt med självsanering, förbud och urinprov hålla andra droger än cannabis borta. Men klimatet har blivit råare under 1990-talet då narkomaner och kriminella mc-ligor har flyttat in och delvis tagit över den luckruativa droghandeln. Och turismen och haschhandlarnas avgift för att få sälja droger vid Pusher Street har blivit allt viktigare för Christianias ekonomi.
Även om vapen, sk tunga droger och stöldgods officiellt är förbjudet inom området så hittar dansk polis dylikt vid sina återkommande razzior.

Det är inte bara svensk tull och polis, som ofta kommer i kontakt med svenska ungdomar som varit över sundet och köpt droger till sig själva och kompisar, som idag önskar att fristaden stängdes.
”Det kan inte vara rätt att kriminaliteten får växa i Christiania och att polisen inte kan vistas där som på andra ställen”, säger Peter Skaarup, dansk folkeparti, till Metro.

Men efter flera stormar blev fristaden legal 1991 och har idag avtal med försvarsministeriet som gäller fram till 2004. Konservatives Helge Adam Møller hotar dock med polisrazzia var tredje timme där för att stoppa haschhandeln om man kommer i regeringsställning.

Läs mer i Drugnews:
Svenska socialkontoret i Köpenhamn stängt
Engqvist i debatt om Christiania
Polis fann 40 kilo hasch vid razzia i Christiania
Minst 150 kilo hasch beslagtogs i Christiania

Etiketter:

Annonser